Als je verslaafd bent, ben je min of meer afhankelijk van een bepaalde stof of gewoonte

Je kan mentaal verslaafd zijn of lichamelijk verslaafd zijn. Maar heel vaak is het een combinatie daarvan. Als je verslaafd bent aan roken bijvoorbeeld, is je lichaam afhankelijk van nicotine, en ben je tegelijk mentaal verslaafd aan de handeling van roken: het geeft je handen iets te doen.

Je kan verslaafd raken aan een bepaald gedrag, zoals eten, spullen kopen, internet, chatten, games, gokken, werk of seks. Er zijn ook middelen waar je verslaafd aan kunt raken. Denk maar aan het gebruik van een drug of bepaalde stof, zoals alcohol, sigaretten, THC, cocaïne, of GHB.

Wat steeds vaker voorkomt is verslaving aan een medicatie zoals angstdempers of slaapmiddel (bijv. lorazepam, diazepam, oxazepam). Ook kun je verslaafd raken aan pijnstillers zoals morfinomimetica, fentanyl en oxycodon. Deze worden vaak jarenlang als herhalingsrecepten opgehaald. Doordat deze medicijnen door een arts worden voorgeschreven, worden ze vaak gezien als ‘veilig’. Terwijl de kans op afhankelijkheid enorm is.

 

Wanneer spreken we van een verslaving?

Wie verslaafd is, besteedt een buitensporige hoeveelheid tijd aan het ‘vervullen’ van die verslaving. Ondanks de fysieke, emotionele, relationele of financiële risico’s waar ze mee geconfronteerd worden, voelen verslaafden zich niet in staat om hun gedrag te stoppen.

 

De oorzaak van een verslaving kan op verschillende vlakken liggen:

  • Hoe is iemand opgevoed?
  • In wat voor omgeving is iemand opgegroeid?
  • Wat voor gedrag is iemand gewend van ouders of andere familieleden?
  • Heeft iemand ingrijpende dingen meegemaakt?
  • Of onverwerkte ervaringen uit het verleden met ouders of het gezin waar ze uit komen?
  • Is de persoon gepest of heeft hij / zij een onverwerkt trauma?

 

Daarnaast kan een gewoonte een verslaving worden doordat het een goed gevoel geeft. (Veel middelen heten niet voor niets ‘genotsmiddelen’.) Of omdat het gebruik ervan een manier is om met moeilijke situaties of emoties om te gaan.

De afhankelijkheid van een verslaving hoeft daarbij niet alleen van invloed te zijn op je lichamelijke gezondheid. Het kan ook funest zijn voor je zelfrespect, je identiteit, je familie, je relaties, je werk en je financiën.

Om deze problemen te voorkomen of om ervoor te zorgen dat je van de verslaving af komt, zal je de problemen onder ogen moeten komen.

 

 

Wat kun je er aan doen?

Een verslaving is gelukkig te bestrijden. Hypnotherapie wordt veel ingezet als behandeling bij een verslaving, of als aanvulling of ondersteuning bij reguliere trajecten.

Een hypnotherapeut kan je bijvoorbeeld helpen met zelfvertrouwen en technieken om kalm te blijven in stressvolle situaties. Dit kan je helpen om op moeilijke momenten niet terug te grijpen naar hetgeen waar je verslaafd aan bent.

Ook hier zit achter de verslaving een positieve intentie, het levert je iets op. Wanneer je andere manieren vindt die dezelfde waarde opleveren als het oude gedrag (de verslaving) deed, hoef je dat oude gedrag niet meer te doen.

 

Hoe werkt het?

Om je verslaving aan te pakken is het belangrijk om de oorzaak van je drang naar het middel of gedrag waar je aan verslaafd bent te achterhalen. De reden hiervoor is vaak niet voor de hand liggend en zullen we door onderzoek naar boven moeten halen. Pas dan kun je beginnen met het effectief behandelen van dit probleem. Met behulp van hypnose en hypnotherapie kunnen de gevoelens die de eerste aanzet zijn van het probleem worden gevonden. Angsten en gedrag kunnen hiermee worden ontrafeld om zo een effectief plan van aanpak op te zetten. Vanaf dan kun je werken aan vooruitgang en verlossing van je verslaving.

 

Wil jij bevrijd zijn van je verslaving? Maak een afspraak.