Angst is op zich een goede emotie.
Het is een beschermingsmechanisme, een signaal dat je krijgt van je onbewuste wanneer er gevaar dreigt. Het zorgt ervoor dat we wegblijven van gevaarlijke dingen of situaties. Wanneer angst vaak de overhand neemt en je bang bent voor dingen of situaties die volstrekt ongevaarlijk zijn dan spreek je van een stoornis, oftewel een irreële angststoornis. Irreële angst, omdat er angst optreedt wanneer er geen echt (reëel) gevaar is. Een angststoornis wordt ook fobie genoemd.
Veel voorkomende angsten en/of fobieën zijn o.a.: angst voor de tandarts, sociale fobie, claustrofobie, emetofobie (braakfobie), examenvrees, faalangst, hoogtevrees, tunnelfobie, pleinvrees, presentatie-angst, vlieg-angst etc.
Het lichaam reageert daarbij alsof iemand echt in gevaar is. Omdat het lichaam, of eigenlijk het brein, ook écht denkt en voelt dat het in gevaar is. Zelfs al weten mensen dat hun angst overdreven en irrationeel is, toch raken ze volledig in paniek wanneer ze geconfronteerd worden met hetgeen waarvoor ze bang zijn.