Angst is op zich een goede emotie.

Het is een beschermingsmechanisme, een signaal dat je krijgt van je onbewuste wanneer er gevaar dreigt. Het zorgt ervoor dat we wegblijven van gevaarlijke dingen of situaties. Wanneer angst vaak de overhand neemt en je bang bent voor dingen of situaties die volstrekt ongevaarlijk zijn dan spreek je van een stoornis, oftewel een irreële angststoornis. Irreële angst, omdat er angst optreedt wanneer er geen echt (reëel) gevaar is. Een angststoornis wordt ook fobie genoemd.

Veel voorkomende angsten en/of fobieën zijn o.a.: angst voor de tandarts, sociale fobie, claustrofobie, emetofobie (braakfobie), examenvrees, faalangst, hoogtevrees, tunnelfobie, pleinvrees, presentatie-angst, vlieg-angst etc.

Het lichaam reageert daarbij alsof iemand echt in gevaar is. Omdat het lichaam, of eigenlijk het brein, ook écht denkt en voelt dat het in gevaar is. Zelfs al weten mensen dat hun angst overdreven en irrationeel is, toch raken ze volledig in paniek wanneer ze geconfronteerd worden met hetgeen waarvoor ze bang zijn.

Hoe ontstaat een fobie?

Zelf heb ik ook ervaring (gehad!) met een irreële angst: een bloosfobie. Dit valt onder de noemer ‘sociale fobie’. Toen ik een jaar of 15 was ben ik een keer in een situatie geweest toen ik mij verslikte voor een groep collega’s. Zij moesten vreselijk lachen om dat verslikken waardoor ik begon te blozen. Daardoor moesten zij nog meer lachen, en ik ging nog meer blozen. Op dat moment werd mijn fobie geankerd, zodat ik voortaan onbewust op mijn hoede bleef voor situaties waar zoiets weer zou kunnen gebeuren. Dit ging door zelfs toen ik de 30 gepasseerd was en vond het daardoor vreselijk om als manager presentaties te moeten doen voor een grote groep medewerkers. Bang als ik was om te moeten blozen. Deze fobie is natuurlijk niet dodelijk maar wel heel vervelend, het heeft invloed op je leven, zover zelfs dat je ontwijkend gedrag gaat vertonen om bepaalde situaties uit de weg te gaan.

Gelukkig heb ik dit compleet kunnen omkeren d.m.v. hypnose: in plaats van dat ik dat soort situaties uit de weg ga, zoek ik ze nu juist op. Nu geef ik bijvoorbeeld vaak les aan meer dan 100 cursisten tegelijk, waarbij ik demo’s geef waarin je kunt zien hoe iemand in één sessie van zijn of haar fobie bevrijd kan worden.

Wat kun je er aan doen?

Een angstreactie is een heel normaal proces in het brein en daardoor goed op te lossen. Want als je de lading van een bepaald beeld of situatie verandert, verander je automatisch ook de reactie erop. Als je de ‘enge’ lading wegneemt, verdwijnt de angst vanzelf.

Iemand die angst beleeft kijkt als het ware een horrorfilm, met alle bijbehorende gevoelens. Maar: wat als je de film anders gaat bekijken – maak er een gewone, vrolijke speelfilm van. Het mooie van deze techniek is dat je niet geconfronteerd hoeft te worden met je hetgeen waar je bang voor bent. Sterker nog, deze aanpak wordt vaak als zeer prettig ervaren. Waarom zou je angst met angst bestrijden? Dat kan beter met humor!

 

Hoe werkt het?

Een mooie methode waardoor het beeld van de angstige ervaring veranderd en het nare gevoel dat gekoppeld is aan deze ervaring mee veranderd. Doordat je de ‘film’ op een andere manier bekijkt word je losgekoppeld van de irreële angst, waardoor jij bevrijdt zal zijn van jouw irreële angsten en fobieën.

 

Wil jij bevrijd zijn van irreële angsten en fobieën? Maak een afspraak.