Als je direct slachtoffer van een traumatisch voorval bent geweest, of het als toeschouwer hebt zien gebeuren, dan kan de intense angst en machteloosheid die je in zo’n situatie ervaart diepe sporen nalaten

Zelfs als je in het dagelijks leven stevig in je schoenen staat, kan een traumatische ervaring een reeks symptomen veroorzaken die een serieuze negatieve impact op de rest van je leven heeft.  Het is dus belangrijk een trauma zo goed mogelijk te verwerken.

 

Wat is een trauma eigenlijk?

Vaak ontstaat een trauma als je onder grote druk in een stressvolle situatie veel angst ervaart. Dit zijn situaties waarbij je de controle verliest en geen invloed meer hebt op het verloop van de situatie. Hierdoor ervaar je een extreme angst, die later voor veel emotionele problemen kan zorgen. Trauma’s kunnen ontstaan door verschillende soorten gebeurtenissen. Oorzaak van een trauma kan bijvoorbeeld een verkeersongeval, natuurramp of terroristische aanslag zijn, maar ook een beroving, huiselijk geweld of ervaringen in militaire dienst kunnen als zeer traumatisch worden ervaren. Van deze situaties kun je later, in je dagelijks leven, veel last hebben als je ze niet op de juiste manier verwerkt.

 

Wanneer je worstelt met het verwerken van je trauma, beleef je de traumatische ervaring steeds opnieuw, als levendige flashbacks en/of nachtmerries. Deze momenten worden dan getriggerd door iets simpels als een geluid, een beeld of zelfs een geur. Soms is de aanleiding echter minder gemakkelijk te identificeren en lijken de flashbacks uit het niets te komen. Deze momenten zijn vaak erg angstig en stressvol, omdat het voelt alsof je de traumatische gebeurtenis opnieuw meemaakt. Andere symptomen of tekenen van een onverwerkt trauma zijn hoofdpijn, duizeligheid, maagproblemen, rillingen en borstpijnen. Op mentaal vlak zijn depressies, fobieën en angsten niet ongewoon.

 

Wat kun je eraan doen?

Als je last hebt van een trauma dan kun je in het dagelijks leven tegen problemen aanlopen. Om hiermee om te kunnen gaan is het belangrijk dat je het trauma verwerkt. Hierbij kun je gebruik maken van hypnose en hypnotherapie. Daarmee sporen we in je onbewuste de oorzaak(en) van het trauma en de flashbacks op, zodat we we gericht kunnen werken aan de verwerking ervan. De heftige momenten van herbeleving van je traumatische ervaring kunnen zo tot het verleden gaan behoren.

 

Hoe werkt het?

Met behulp van hypnose kan ik onderzoeken wat de (precieze) oorzaak van jouw trauma is. Tijdens deze hypnotherapie ontdekken we, door vragen te stellen, waar de problemen vandaan komen. Zo kunnen we een plan maken waarmee we deze problemen gaan aanpakken. De behandeling wordt helemaal aangepast aan jouw wensen, behoeften en vooral aan jouw klachten. Op deze manier kan er gericht worden gewerkt aan het verwerkingsproces. De negatieve emoties en herinneringen die je hebt worden dan als het ware opnieuw geprogrammeerd in je onbewuste. Dit zorgt ervoor dat je geen angsten of flashbacks meer hoeft te ervaren. Dat geeft rust en ruimte om het trauma verder te verwerken, zodat het geen rol meer speelt in je dagelijks leven.

 

Wil jij bevrijd zijn van je trauma? Maak een afspraak